SAFE - dokumentär

50 % av alla ungdomar som är mellan 15-19 år*, och som har en transidentitet, försöker någon gång ta livet av sig. Den psykiska ohälsan startar oftast mycket tidigare än tonåren, i många fall redan vid sex års ålder.

 

Vi gör ett dokumentärfilmsprojekt i vilket vi försöker hitta svaren på hur vi kan förebygga psykisk ohälsa hos barn och ungdomar med transidentiteter. Vi undersöker vad dessa barn och ungdomar behöver från personer som de har i sin närhet, och ute i samhället. Vi följer tre familjer som alla har ett barn med en transidentitet. Flora (male to female) är sju år gammal. Simon (female to male) är nio år gammal och Erik (female to male) blev bara 21 år gammal då han tog livet av sig hösten 2016.

 

Flora och Simon befinner sig alla i olika situationer. Flora och Simon är båda i känsliga lägen, som är direkt avgörande för deras framtida psykiska hälsa. Flora är väldigt osäker på sig själv, och avskärmar sig från sina trillingsyskon och familjen. Hon ser sig själv som konstig, hatar sin kropp och snopp. Hon har flera gånger uttryckt att hon vill dö, och har på senare tid börjat få panikångestattacker. Flora har ett enormt stöd hemifrån, men blir retad i skolan.

 

Simon står mitt emellan två föräldrar i en vårdnadstvist. Mamman accepterar Simons transidentitet, och slåss för hans rätt att få vara sig själv, medan pappan vägrar att acceptera honom. Simons framtid och hälsa står på spel, och är högst beroende på om mamman eller pappan får vårdnaden om honom. Vi får följa mammans resa till tingsrätten, där Simons öde ska avgöras.

 

Eriks röst får vi genom hans mamma, Michaela, som visar vem han var. Michaela berättar om hur hon stöttade sin son från och med det att han kom ut som litet barn. Vi får veta hur den psykiska ohälsan till slut tog över Eriks liv, och hur det uteblivna stödet från psykiatrin bidrog till Eriks död. Michaela berättar även om hur minnet av sonen kan leva vidare idag.

 

Tillsammans kommer dessa berättelser kunna ge samhället kunskap om denna typ av psykisk ohälsa, och därigenom kunna förändra sättet som barn och ungdomar med transidentiteter bemöts. Det faktum att en så hög procent av alla transungdomar försöker ta livet av sig, är oacceptabelt. Detta måste förändras, och vi hoppas att detta dokumentärfilmsprojekt kan bidra till den förändringen.

 

 

*Folkhälsomyndigheten

 

 

Medverkande:

 

Camilla Gisslow - Regissör

Marcus Tallberg - Producent, Marknad

Charlie Holmstedt - Producent, Klippning, Ljud

André Vaara - Foto

Nino Ramsby - Musik

Sebastian Freij - Musik

 

Prenumerera på

Nyheter och Erbjudanden

Information om nya böcker, vår podcast och andra roliga projekt!

 

Bjud oss på en fika! Swisha till 123 322 81 86.

Tallbergs Förlag Facebook
Tallbergs Förlag Twitter

Tallbergs Förlag AB. Copyright @ All Rights Reserved.

Tallbergs Förlag AB

Sverkersvägen 10

17754 JÄRFÄLLA

 

info@tallbergsforlag.se