Rädda våra liv

Tallbergs Förlag AB. Copyright @ All Rights Reserved.

Rädda våra liv

En dokumentär om psykisk ohälsa hos barn med transidentitet

 

50 % av alla ungdomar mellan 15-19 år*, med transidentitet, försöker någon gång ta livet av sig. Den psykiska ohälsan startar dock oftast mycket tidigare än tonåren, i många fall redan vid sex års ålder.

Idéen till filmen kom genom en utredning som regeringen presenterade 2017, om stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoners i Sverige. I utredningen, och i det allra mesta som finns att hitta angående transfrågan, glöms barnperspektivet bort. I vårt arbete har vi sett tendenser att den psykiska ohälsan bland transpersoner börjar långt innan tonåren. De allra flesta som kommer ut som trans i tonåren eller vuxen ålder, berättar att första gången de kom ut var redan som barn.

I Rädda våra liv följer vi tre familjer, som alla har accepterat sina barn som trans från och med första gången de kom ut. Två av barnen är precis i början av sin resa och de möts av smärtsamt motstånd och oförstående från myndigheter, organisationer och skolan. Den tredje familjen förlorade sin dotter hösten 2017. Vi kallar det för "facit", då självmord är en uppenbar risk för personer med transidentitet om de inte får hjälp.

 

Vi vill skildra hur vardagen ser ut för en handfull familjer i Sverige, samt vilka utmaningar de står inför. Detta för att visa att det är helt och hållet gångbart att lyssna på sitt barn, oavsett vilka utmaningar familjen ställs inför. Vi är övertygade om att en del av vägen mot bättre hälsa bland transpersoner, är att fånga upp dem redan som barn, så att de bara behöver komma ut den där första gången.

Tillsammans ger dessa berättelser samhället ökad kunskap om denna typ av psykisk ohälsa, och vår förhoppning är att därigenom kunna förbättra hur barn och ungdomar med transidentiteter bemöts. Det faktum att en så hög procent av alla transungdomar försöker ta livet av sig, är oacceptabelt. Detta måste förändras, och vi hoppas att denna dokumentär kan bidra till den förändringen.

 

För organisationer, arbetsplatser, föreningar och andra som är intresserade att arrangera en visning av dokumentären, mejla oss gärna!

 

 

*Folkhälsomyndigheten

 

 

Medverkande:

 

Camilla Gisslow - Regissör och redigering

Marcus Tallberg-Freij - Producent

Charlie Holmstedt - Ljud

André Vaara - Foto

Nino Ramsby - Musik

Mattias Olsson - Redigering

Anders Wall - Ljudredigering

 

 

Prenumerera på

Nyheter och Erbjudanden

Information om nya böcker, vår podcast och andra roliga projekt!

 
Jag godkänner och vet att jag när som helst kan ångra mig genom att avregistrera mig via ett nyhetsbrev eller genom att skicka ett mail till info@tallbergsforlag.se