Rädda våra liv

Tallbergs Förlag AB. Copyright @ All Rights Reserved.

50 % av alla ungdomar som är mellan 15-19 år*, och som har en transidentitet, försöker någon gång ta livet av sig. Den psykiska ohälsan startar oftast mycket tidigare än tonåren, i många fall redan vid sex års ålder.

 

Filmen görs i koppling till en utredning som regeringen släppte förra året, om stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoners i Sverige. I utredningen, och i det allra mesta som finns att hitta angående transfrågan, glöms barnperspektivet bort. I vårt arbete har vi sett tendenser på att den psykiska ohälsan bland transpersoner börjar långt innan tonåren. De allra flesta som kommer ut som trans i tonåren eller vuxen ålder, berättar att första gången de kom ut var när de var barn.

 

 

I "Rädda våra liv" följer vi tre familjer, som alla har accepterat sina barn som trans från och med första gången de kom ut. Vi tror nämligen att en del av vägen mot bättre hälsa bland transpersoner, är att fånga upp dem redan när de är barn, så att de bara behöver komma ut den där första gången. Vi vill, med vårt dokumentärfilmsprojekt, gestalta hur detta har gått till för en handfull familjer i Sverige, samt vilka utmaningar de står inför. Detta för att visa att det är helt och hållet gångbart att lyssna på sitt barn, oavsett vilka utmaningar familjen ställs inför.

 

Två av barnen är precis i början av sin resa, där de möts av otroliga motstånd från myndigheter, organisationer och skolan. Den tredje familjen förlorade sin dotter i höstas. Vi kallar det för "facit" då det är åt det hållet våra andra två barn är på väg om de inte kan få hjälp.

 

Tillsammans kommer dessa berättelser kunna ge samhället kunskap om denna typ av psykisk ohälsa, och därigenom kunna förändra sättet som barn och ungdomar med transidentiteter bemöts. Det faktum att en så hög procent av alla transungdomar försöker ta livet av sig, är oacceptabelt. Detta måste förändras, och vi hoppas att detta dokumentärfilmsprojekt kan bidra till den förändringen.

 

 

*Folkhälsomyndigheten

 

 

Medverkande:

 

Camilla Gisslow - Regissör och redigering

Marcus Tallberg-Freij - Producent

Charlie Holmstedt - Ljud

André Vaara - Foto

Nino Ramsby - Musik

Mattias Olsson - Redigering

Anders Wall - Ljudredigering

 

 

Prenumerera på

Nyheter och Erbjudanden

Information om nya böcker, vår podcast och andra roliga projekt!

 
Jag godkänner och vet att jag när som helst kan ångra mig genom att avregistrera mig via ett nyhetsbrev eller genom att skicka ett mail till info@tallbergsforlag.se