Bokutgivningstjänst

Att ge ut en bok ska vara enkelt. Men det är inte enkelt och även författaren behöver vara medveten om att det kräver arbete från alla inblandade. Författaren är lika mycket säljare som förlaget. Är du beredd på det kommer vårt samarbete att gå smidigt.

PROFESSIONELL BEARBETNING

 

Alla produkter som vi ger ut ska vara professionellt skapade. Det innebär att vi inte bara trycker din bok oavsett vad utan vill du ge ut din bok via oss kommer vi att låta en redaktör bearbeta manuset tillsammans med dig och låta en korrekturläsare ta hand om alla stavfel. Detta gäller oavsett om vi delar risken med dig eller om du tar hela risken. Vi pressar priserna så mycket vi kan men vi vill inte ge ifrån oss en halvtaskig produkt. Ju större del av risken du tar desto större belöning får du, då din royalty är högre vilket betyder att du tjänar mest på det. Dessutom, du får alltid böcker som har det totala värdet på vad du har betalat som du kan sälja helt fritt. Tar du ingen risk får du 15 exemplar som du kan göra vad du vill med. Vi skriver ett förlagsavtal, men med bokutgivningstjänsten är det du som i slutändan har sista ordet.

 

Marknadsföring

 

Du kommer att få ta del av våra marknadskanaler. Vi arbetar med ett säljbolag som säljer till bokhandlare, något som sker via en central kanal och som nästan är omöjligt som egenutgivare att komma åt. Vi säljer också via näthandlare såsom CDON, Adlibris, Bokus och arbetar med BTJ som levererar böcker till bibliotek. Observera att vi jobbar med deadlines för att få ut böckerna i butik. För vårutgivning gäller deadline i juli för att leverera första utkast av ditt manus, för sommarutgivning är det december och för höstutgivning är det i maj. Då har vi tid på oss att bearbeta ditt manus, göra sättning och omslag samt förbereda material för våra marknadsföringskanaler. Vi jobbar också med Förlagssystem som distribuerar böcker vilket betyder att du slipper ha ett stort lager hemma.

 

Coachning

 

Vi hjälper dig under hela vägen och coachar dig i allt ifrån vilket F-pris och format du ska sätta på boken till hur du ska nå ut på bästa sätt till din målgrupp. Till skillnad från andra bokplattformar jobbar vi intimt med dig så att du känner att du har kontroll över vad som sker. Du får en projektledare som guidar dig genom hela processen från start till mål. Vill du satsa på en karriär som författare är det värt att se till att det blir en bra bok redan från början så att du slipper stå ensam som egenutgivare, något som bokbranschen fortfarande har svårt att acceptera. Med våra tjänster blir du en del av vår författarfamilj och vi ser fram emot fler samarbeten tillsammans - vi är duktiga på att se möjligheter hos andra.

 

 

 

 

 

Tjäna pengar

 

Innan du läser vidare måste du vara medveten om att bokbranschen är tuff. Du måste ha en unik berättelse och en vilja att sälja den. Det räcker inte att "bara" skriva en bok längre. Hitta din vinkel och satsa helhjärtat. När du väl hittat rätt, med vår hjälp, kommer du också att kunna tjäna pengar på din bok. Det kommer gå segt i början men det lönar sig i längden. Vi sätter rimliga priser på böckerna. Konkurrenternas slutpris på böckerna blir oftast mycket högre och mer svårsålt per bok, men med vårt system och strategi behöver det inte vara så. Eftersom du bekostar boken helt eller delvis själv behöver du också, precis som vi, gå med vinst i slutändan för att det ska vara värt att publicera boken från början.

 

Räkneexempel

Säg att du trycker 300 inbundna böcker á la 300 sidor för 43 kronor boken, då får du en totalsumma på 13 700 kronor inkl. moms. Detta inkluderar frakt från tryckeriet till dig och till Förlagssystem. Du skriver avtal med oss och betalar hela beloppet. F-pris (förlagpris, priset som återförsäljare får när de köper in böckerna) blir 130 kronor och slutpris till kund blir 200 kronor. Du tjänar alltså mest på att sälja böckerna själv eller via Tallbergs Förlags webshop.

Sedan kommer du behöva lägga till pris för sättning, redaktionsarbete, korrekturläsning och omslag. Detta slår vi ihop till en klumpsumma på 18 750 kronor inkl. moms (ordinariepris skulle totalt bli 48 500 kronor!).

Totalt betalar du alltså 32 450 kronor och du kan välja att delbetala det här beloppet mellan 1-4 månader. Observera att den klumpsumman är endast för första upplagan. Resterande upplagor betalar du bara tryckkostnaden! Och kommer därmed gå mycket mer i vinst.

 

Så här delas dina 300 böcker upp:

- 163 böcker behåller du själv (162,25 böcker för att vara exakt) som du kan sälja för 200 kronor styck och får då tillbaka 32 600 kronor.

- 9 böcker är så kallade pliktexemplar och det är obligatoriskt att skicka dessa till de stora biblioteken.

- 2 böcker skickas till BTJ att recenseras för att kunna sälja till biblioteken.

- 127 böcker behåller vi i vårt lager att sälja. Eftersom vi betalar för säljbolaget, distribution, marknadsföring och för att pressa priserna på våra tjänster (redaktör, korrektur, sättning och omslag) tar vi 30% av varje såld bok, det innebär att din royalty är alltså 70%. Säljer vi dessa via vår hemsida, vid signeringar, mässor o.s.v. får du en vinst på 17 640 kronor ((200*0,7)*126) utöver de 32 600 kronor du har fått tillbaka. Observera att detta bara är ett exempel. Kostnaden och vinsten är helt beroende på hur stor upplaga du gör - desto mer du trycker desto billigare blir styckpriset per bok -, bindning, sidantal, format och så vidare. Slutpriset offereras individuellt.

 

Det gäller att vara realistisk. Säljer du via bokhandlar kommer vinsten inte bli lika stor men du blir mer etablerad och kan därför sälja mer i nästa tryckomgång. Oavsett var de resterande böckerna säljs kommer du att gå i vinst. Andra bokplattformar kommer att skriva uträkningar som låter för bra för att vara sanna - och det är för att de är det. Vi lägger alla korten på bordet och har en ärlig relation med dig. Vi har själva använt oss av andra tjänster och blivit lurade i slutändan - men som sagt, det handlar också om hur mycket du är villig att sälja själv och vad ditt mål med bokutgivningen är. Säljer första boken bra kan vi diskutera om vi ska gå in och hjälpa dig trycka andra upplagan eller om du vill trycka den själv igen, då blir också vinsten mycket högre eftersom du inte behöver betala för sättning, omslag, korrektur och redaktörsarbete igen.

 

 

 

 

 

 

E-bok och ljudbok?

 

Beställer du minst 300 böcker med våra tjänster gör vi en e-bok till dig utan extra kostnad. Tallbergs Förlag jobbar digitalt och har avtal med flera e-boksdistributörer.

 

Vi kan även diskutera att hjälpa dig att framställa en ljudbok. Du har säkert, precis som så många andra, förstått att ljudboken blir alltmer populär. Om du beställer vår bokutgivningstjänst får du 30% rabatt på priset att göra en ljudbok med oss.

 

 

 

 

 

 

Vad ingår i bokutgivningstjänsten?

 

• En förläggare som coachar dig

• En redaktör som hjälper dig att utveckla ditt manus

• Formgivning av omslag

• Sättning av inlaga

• Korrekturläsning av manus

• Exponering på Tallbergs Förlags sociala medier

• Intervju i Tallbergs Podcast

• Utskick till bokbloggare och bokrecensenter (observera att det är de som bestämmer vilken bok de skriver om)

• Marknadsföring via Tallbergs Förlags nyhetsbrev, pressmeddelande och nyhetssida (från 300 beställda exemplar)

• Försäljning och distribution till bokhandlare, bibliotek, näthandlare och Tallbergs Förlags webshop

• Kostnadsfri lagring hos Förlagssystem

• Författarintervju/egen presentationssida

• E-bok (från 300 beställda exemplar)

• 30% rabatt på ljudboksproduktion

• ISBN-nummer (olika format kräver olika ISBN-nummer)

• EAN kod

• Registrering av din bok i Bokinfo

• Hantering av pliktexemplar

• 2 exemplar skickas till BTJ för utlåtande

 

Våra tjänster

Alla våra tjänster går att beställa separat. Till exempel ifall du ändå vill testa att helt och hållet ge ut din bok själv, men att du behöver hjälp inom ett visst område.

 

Lektörsutlåtande

 

En lektör hjälper dig med strukturen och språket. Det krävs mer än att ha skrivit ned orden på papper för att boken ska kännas färdig och med en lektör får du hjälp med trovärdigheten av karaktärer, platser, språk, tempus, dialoger och om du behöver tänka på något mer specifikt i texten. Kanske är något som du har skrivit inte lika självklart för läsaren som för dig? Det är också lätt att bli ordblind i sin egen text och det kan underlätta med en utomstående lektör som kan komma med tankar som du inte tänkt på. Låt dig inspireras av de råd som lektören ger och utveckla din bok!

 

Från 5000 kronor inklusive moms.

Vill du ha en lektör? Maila info@tallbergsforlag.se

 

Korrekturläsning

 

Det spelar ingen roll hur bra berättelsen är om du har stavfel eller andra språkfel i manuset som stör läsaren. Risken är stor att läsaren tröttnar på att läsa en text om fel upprepas genomgående i texten. Alla manus bör därför korrekturläsas innan de publiceras - oavsett i vilken form. Med våra korrekturläsare jobbar du intimt för att bibehålla ditt unika berättarspråk och samtidigt rensa manuset från slarvfel och liknande. Korrekturläsarens jobb är enbart rättning och bearbetar alltså inte texten med dig. Det är en redaktör som gör det!

 

Från 6000 kronor inklusive moms.

Vill du ha en korrekturläsare? Maila info@tallbergsforlag.se

 

Redaktörsbearbetning

 

Alla böcker behöver omarbetas och det kan vara svårt att veta vad som behöver omarbetas själv. Det är lätt hänt att man överarbetar en text, det vill säga omarbetar en text för många gånger - en text som kanske var bra redan i andra eller tredje utkastet! Redaktören läser igenom ditt manus och gör kommentarer om vad som kan förbättras. Ni diskuterar strykningar, tillägg, fördjupning av karaktärer, miljöer, dramaturgin och så vidare. Detta är ett intensivt arbete men behövs för att få en struktur i ditt manus. Redaktören behöver inte nämnas i din tryckta bok utan all ära går till dig, författaren. Observera att redaktören inte korrekturläser din text.

 

Från 10 000 kronor inklusive moms.

Vill du ha en redaktör? Maila info@tallbergsforlag.se

 

Omslag

 

Omslaget kan debatteras som något av det viktigaste för en bok. Det måste vara säljande och iögonfallande för att en läsare ens ska plocka upp boken och läsa baksidetexten. Här kan en verkligen säga att läsaren dömer en bok utifrån dess pärm. Du jobbar med en formgivare för att få fram det perfekta omslaget till din bok. Det gäller för dig att du är tydlig från början. Du får tre omslagsutkast och sedan tre vändor med formgivaren. Utöver det debiteras det extra. Vill du ha en särskild bild till omslaget måste du också se till att du äger rättigheterna för den bilden, du får annars betala för den också.

 

Från 10 000 kronor inklusive moms.

Vill du ha en formgivare? Maila info@tallbergsforlag.se

 

Sättning

 

Vi hjälper dig att omvandla ditt manus till en bok. Vi formger din text efter dina önskemål men också efter vad som är lättläst för läsaren. En bra sättning bidrar till fler sålda böcker. Om sättningen ser för "hemmagjord" ut kan det skrämma bort läsare. Vi ordnar en fin inlaga till dig så att du kan göra det du vill fokusera på: att skriva och vara en författare.

 

Från 4 000 kronor inklusive moms.

Vill du ha en formgivare? Maila info@tallbergsforlag.se

 

E-bok

 

Vill du sälja boken digitalt men vet inte hur du omvandlar din bok till e-bokformat? Vi vet och vi gör det åt dig.

 

1 500 kronor inklusive moms.

Vill du ha en e-bok? Maila info@tallbergsforlag.se

 

Ljudbok

 

Vi spelar in ljudboken åt dig, antingen med dig som röstskådespelare eller med någon av våra talanger. Detta är ett stort projekt då det kräver många timmar. Det kan alltså ta upp till tre månader för att du ska få en färdig ljudbok.

 

16 000 kronor inklusive moms.

Vill du ha en ljudbok? Maila info@tallbergsforlag.se

 

Marknadsföring

 

Vill du marknadsföra din bok på ett optimalt sätt? Detta ingår i paketet:

• Marknadsföring i alla våra sociala medier

• Pressmeddelande

• Annons på Facebook och på våra medier och produkter

• Intervju i Tallbergs Podcast

• Intervju på vår nyhetssida och på Facebook

• Inkludering i vårt nyhetsbrev

• Utskick till bokbloggare och bokrecensenter (observera att det är de som bestämmer vilken bok de skriver om)

 

12 000 kronor inklusive moms.

Vill du beställa vårt marknadsföringspaket? Maila info@tallbergsforlag.se

 

Bjud oss på en fika! Swisha till 123 322 81 86.

Tallbergs Förlag Facebook
Tallbergs Förlag Twitter

Tallbergs Förlag AB

Sverkersvägen 10

17754 JÄRFÄLLA

 

info@tallbergsforlag.se

Tallbergs Förlag AB. Copyright @ All Rights Reserved.