Föreläsningar

Tallbergs Förlag AB. Copyright @ All Rights Reserved.

Vidga dina vyer

 

Tallbergs Förlag AB har samlat några av Sveriges vassaste föreläsare och kreatörer. Alla behöver lära sig om varandra, öppna upp ögonen och sträcka ut sina händer för att enas mot hat och okunskap. Vi tror på öppenhet. Vi tror på att alla måste få en möjlighet att hitta sig själva. Vill du vidga dina och ditt företags, organisations eller avdelnings vyer?

 

Läs mer vilka föreläsningar vi har att erbjuda.

Är det något du saknar? Vi skapar utifrån ditt behov. Tveka inte att höra av dig till kristina@tallbergsforlag.se!

 

#AlwaysBeYourself

 

 

Våra barns identiteter

 

En föreläsning med barn och transidentitet i centrum. Vad är de bästa tillvägagångssätten för vuxna, oavsett om du är en förälder, lärare, vårdpersonal eller socialarbetare att tillmötagå ett barn som identiferar sig som en transperson? Hur kan vi bäst skapa en trygg miljö och hur kan vi stötta barnet? Vi pratar om sociala normer, hur vi som vuxna kan lyssna bättre på våra barn och jobba för barnets bästa. Deras rättigheter är också viktiga.

 

 

Att våga göra skillnad - ett maskrosbarns historia

 

Sexuellt utnyttjad som trettonåring, alkoholmissbruk på gymnasiet, en våldsam skilsmässa hos föräldrarna, depression, ångestattacker, självmordsförsök. Hur tar man sig upp när man har nått botten? Marcus Tallberg säger ”När det känns som att du är begravd, är du egentligen bara planterad”. Utifrån sina böckers perspektiv tar han dig genom en resa där det finns ett ljus ovan jord.

 

 

Normkritik och sociala normer

 

Hur kan vi vara normkritiska och hur viktigt är det att synliggöra normer och hur de används? Föreläsningen fokuserar på sexualitetsnormer vilket sedan leder till spännande frågor kring HBTQA+. Vi kommer under föreläsningen prata om vad de olika bokstäverna betyder, om alla behövs och om det till och med finns fler.

Finns det för/nackdelar med att ha olika bokstäver istället för ett enat queer?

Hur kan ett begrepp egentligen stå för identitet, uttryck, handling och aktivism på samma gång?

 

 

Makt och normer inom hbtq-spektrumet

 

Dessa föreläsningar utgår ifrån Emil Åkerös masteruppsats ”Den Homosexuelle som den Andre - En studie av konstruerande av samkönat begär och homosexualitet i tre kulturella verk” som handlar om makt och normer inom HBTQ-sprektrumet och vilka konsekvenser detta får. Emil har arbetat som forskningsassistent vid

Linköpings universitet i ett projekt där han undersökte hur dessa normer påverkar kulturarvsinstitutioner

 

 

Lågaffektivt bemötande

 

Här sker en genomgång av samhällets och individens människosyn och hur den påverkar hur vi bemöter och tänker om oss själva och andra. Föreläsningen tar upp minst två tekniker/metoder för att bli medveten om vad som är viktigt och utifrån det sätta upp nåbara mål och delmål för egen del och i yrket. Det saknas idag en vedertagen defition av vad lågaffektivt bemötande och fältet är fyllt av missuppfattningar.

 

 

Carson McCullers - ett normbrytande underbarn

 

Carson McCullers bröt mot småstadens alla normer och regler. Hon var en av de första kvinnliga författare att ha sitt eget namn tryckt på boken, tidigare fick kvinnor ha en manlig pseudonym. Hon var bisexuell, klädd i ”herrkläder” och brydde sig inte om vad andra tyckte om henne. En inspirerande kvinna som slog igenom en mansdominerad värld och publicerade sin första bok 1940, 23 år gammal.

 

 

HBTQ och Kärlekens Normer

 

HBTQ & kärlekens normer – En hissnande historia är en föreläsning/utbildning om HBTQ genom historien utifrån kulturella exempel. Föreläsaren kan även tala om specifika uttryck under rubrikerna nedan.

- Från Sapfo till Folkhammar – en odyssé över HBTQ i litteraturen

- Elaka bögar, tragiska transpersoner och erotiska lesbiska – HBTQ och TV-serier

- Illustrerade utanförskap och kodade meddelanden – samkönat begär i konsten

- Bortom Brokeback Mountain – Filmer om HBTQ och vad de berättar

 

 

De kallar mig bög - från kränkt till inspiratör

 

En föreläsning om självkänsla och entreprenörskap. David Zaar berättar om hur han under flera år blivit öppet kränkt p.g.a. sin bisexualitet samt varför han valde att inte skära sönder sina handleder den där gången. Att ta något negativt och använda det som en drivkraft är inte lätt. Föreläsningen bygger på egna erfarenheter och är fylld med tips, trix och goda råd. Hur hårt måste man jobba för rätten att vara sig själv?

 

 

Att vara den som är hen

 

I en livad diskussion om könsroller säger Sam Skogh utan att tänka efter att hen är en hen. Det var då resan började på riktigt, resan mot att vara sig själv, inför sig själv och resten av världen. Vi får lyssna till Sams egna erfarenheter, tankar och känslor. Om hur en hittar sig själv i ett samhälle som inte ger utrymme för såna som du. Om hur det är att leva utanför normen och att ständigt behöva förklara och försvara sig.

 

 

Cosplay och trans

 

Cosplay & Trans diskuterar kopplingen mellan könsöverskridande identiteter och cosplay. Robin Aronsson, tidigare likabehandlingsansvarig på NärCon under 2015, som under Cosplay-SM 2017 tilldelades bemärkelsen Årets Språkrör inom Cosplay. Vad är trans och vad är inte trans? Vad har trans med att klä ut sig till fiktiva figurer att göra? I samband med föreläsningen Cosplay & Trans tillkommer en samtalsgrupp om trans! Här kan du som är trans, eller du som har barn, partners, syskon eller vänner som är trans fråga om saker som berör sociala omständigheter, medicinering och operationer.

Särbegåvade barn

 

Föreläsningen är baserad på Emelie Schmidt Wikborgs mångåriga kamp för sin son. Det svenska skolsystemet är utformat för att passa så många som möjligt, men för vissa barn blir skolgången en plåga och en källa till psykisk ohälsa. En grupp barn som länge har passerat ”under radarn” är barn med IQ betydligt högre än genomsnittet; så kallade särbegåvade barn. Deras höga IQ är dem ofta inte till hjälp i skolan, istället känner de sig annorlunda, ifrågasatta och understimulerade. Detta kan bland annat leda till ett utåtagerande beteende eller att barnet sluter sig i sig själv. Ofta ses inte dessa beteenden som en konsekvens av hög intelligens, utan tolkas gärna som funktionsnedsättningar eller sociala problem. Det är också vanligt med hög skolfrånvaro bland särbegåvade. Det är därför av största vikt att barnens särbegåvning fångas upp i ett tidigt skede och att de får individuella anpassningar i skolan, innan depressionen är ett faktum och vägen tillbaka blir mycket lång.

 

”Folktro och traditioner med förhistoriska rötter i bondesamhället”

 

Varför kunde en svart ylletråd runt fingret stilla näsblod och varför skulle skogshuggaren offra en silverslant på en stubbe i skogen när det var nymåne? Många av de föreställningar inom folktron som präglade bondesamhället i Sverige långt in på 1800-talet har urgamla rötter. Bland mytiska väsen som skogsrået och näcken kan gamla förkristna gudinnor och gudar anas. Spåren leder oss tillbaka till antikens samhällen och det ännu äldre Sumer, en av världens äldsta civilisationer. Kan den skrockfulla pigans behandling av näsblod ha rötter i kulturer som försvann för flera tusen år sedan? Perspektivet svindlar.

 

Prenumerera på

Nyheter och Erbjudanden

Information om nya böcker, vår podcast och andra roliga projekt!

 
Jag godkänner och vet att jag när som helst kan ångra mig genom att avregistrera mig via ett nyhetsbrev eller genom att skicka ett mail till info@tallbergsforlag.se